Old Rockers never die

Hemelse covers van en door onsterfelijke muzieklegendes

Rockers

Phil Everly

Phil Everly overleed op 3 januari 2014 op 74-jarige leeftijd. Everly boekte in de jaren 50 en 60 samen met zijn broer Don als The Everly Brothers grote successen The Everly Brothers maakten furore met hun rock-'n-roll en countrymuziek. De broers uit Chicago scoorden hits met hun harmonieuze zangpartijen en nummers als ‘Wake Up Little Susie’, ‘Bye Bye Love’ en ‘All I Have To Do Is Dream’. ''De Everly Brothers, die misschien wel invloedrijker waren dan Elvis Presley, mixte country met de opkomende jaren 50 rock-'n-roll'', schreef het muziekmagazine ‘Rolling Stone’ waar ze op de 33e plaats in de '100 grootste artiesten'-lijst van het tijdschrift staan. Géén enkel zangduo maakte meer hits dan The Everly Brothers. De broers werden opgenomen in de Rockabilly Hall of Fame, de Rock and Roll Hall of Fame, America's Old Time Country Music Hall of Fame, de Country Music Hall of Fame als de Nashville Songwriters Hall of Fame, de Kentucky Music Hall of Fame en in de Vocal Group Hall of Fame. Ondanks hun succes gingen Phil en Don in 1973 uit elkaar en was het een tijdje stil rond Phil. Pas in 1983 nam hij weer een soloalbum op. Op deze plaat werkte hij samen met onder meer Mark Knopfler van Dire Straits. Niet lang daarna kwamen de broers weer bij elkaar. Hoewel het laatste album dateert van 1989, traden ze nog lang op. Hun laatste optreden gaven ze in Engeland in november 2005.

Buddy Holly

Buddy Holly werd in Texas geboren op 7 september 1936 als Charles Hardin Holley. Hij was een rock-'n-roll-zanger, gitarist en componist en een pionier van de rock-'n-roll die op 3 februari 1959 omkwam bij een vliegtuigcrash nabij Clear Lake. Ook The Big Bopper en Ritchie Valens kwamen daarbij om. In z’n laatste opnames experimenteerde Holly volop met alternatieve instrumenten zoals de viool en groot orkest. Buddy Holly is de inspiratiebron voor vele artiesten na hem, zoals Bob Dylan, The Beatles en The Rolling Stones. Ook vandaag de dag is Buddy Holly nog steeds een cultfiguur van de rock-'n-roll. In 1971 schreef Don McLean het nummer ‘American Pie’ over de dood van Holly en de evolutie van de muziek in de jaren na zijn dood. Een bekende zin uit dit nummer zorgde ervoor dat 3 februari 1959 voortaan bekendstaat als "The day the music died. In 1976 kocht Ex-Beatle Paul McCartney de rechten op van alle Holly-composities. In 1994 werd Buddy Holly postuum opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame, in 2011 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Enkele van zijn bekendste nummers zijn ‘That'll Be The Day’, ‘Oh Boy!’, ‘Peggy Sue’ en ‘Maybe Baby’.

Tim Hardin

Tim Hardin was een Amerikaanse folkzanger die in Eugene geboren werd op 23 december 1941 en overleed in Los Angeles op 29 december 1980. vooral in de jaren zestig opviel door zijn optreden op het legendarische Woodstock-festival en zijn bijdragen in de fameuze folkscene van Greenwich. Na heel wat tegenslagen (zo werd hij ontslagen bij z’n eerste platenfirma) bracht Tim Hardin In 1966 uiteindelijk toch zijn eerste album ‘Tim Hardin 1’ uit. Op die plaat stond onder andere het nummer ‘Reason to Believe’, dat later de doorbraak van ‘Brainbox’ en ‘Rod Stewart’ zou betekenen. Ook het wondermooie nummer ‘How Can We Hang On to a Dream?’ komt van die debuut LP. In 1967 werd ‘Tim Hardin 2’ uitgebracht met daarop de hit ‘If I Were A Carpenter’, dat inmiddels al was uitgebracht in verschillende cover versies. Nog zeven albums en diverse legendarische optredens volgden. Van in het begin van z’n carrière raakte Hardin zwaar verslaafd aan heroïne. Toen In 1973 het album ‘Tim Hardin 9’ werd uitgebracht was al duidelijk dat de zanger op dat moment haast niet meer te redden viel. In 1980 overleed Hardin in Los Angeles aan een overdosis.

Isaac Hayes

Isaac Lee Hayes werd in Covington geboren op 20 augustus 1942 en was een Amerikaans soul- en funkmusicus en acteur. Met de muziek voor de film ‘Shaft’ uit 1971 had Hayes zijn grootste succes te pakken. De soundtrack en de single ‘Theme from Shaft’ werden grote hits. Hayes kreeg er zowel de Golden Globe voor beste filmmuziek als de Oscar voor Beste liedje. Het was de eerste keer dat een Afro-Amerikaanse componist deze prijs won. Ook sprak hij de stem in van ‘Chef’ de uitbater van de schoolkantine in de populaire animatieserie "South Park". Hoewel de rol maar bedoeld was voor één aflevering, werd ‘Chef’ zo populair dat hij regelmatig mocht terugkeren in de reeks. Met "Chocolate Salty Balls", een nummer dat door Isaac Hayes werd ingezongen voor de "South Park"-aflevering "Chef's Chocolate Salty Balls", scoorde hij in 1998 een wereldwijde hit. Het nummer haalde zelfs de eerste plaats in het Verenigd Koninkrijk. Op 10 augustus 2008 werd Isaac Hayes op 65-jarige leeftijd dood aangetroffen in zijn huis in Memphis. Hij was overleden aan de gevolgen van een beroerte. Hayes werd opgenomen in de Georgia Music Hall of Fame, in de Rock and Roll Hall of Fame en postuum in de Memphis Music Hall of Fame.

Herman Brood

Hermanus ‘Herman’ Brood was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Hij werd geboren in Zwolle op 5 november 1946. De single Saturday Night werd in 1978 een grote hit en wordt beschouwd als het bekendste nummer van Brood. Duitsland en Frankrijk raakten geïnteresseerd. Brood werkte in 1979 mee aan de film Cha Cha van Herbert Curiël en trad in de film in het huwelijk met punk-operazangeres Nina Hagen. In 1984 nam hij met Doe Maar-zanger Henny Vrienten de single Als je wint op, dat in de top 10 van de hitlijsten belandde Door het jarenlange gebruik van allerlei drugs was zijn lichaam tegen 2001 geheel uitgeleefd. Pogingen om af te kicken hadden geen succes. Op 11 juli 2001 om 13.28 uur pleegde de vierenvijftigjarige Brood zelfmoord door van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel te springen. ‘My Way’ een cover die Brood maakte van een nummer van Frank Sinatra dat op haar beurt dan weer een cover was van een nummer van Claude Francois wordt gedraaid tijdens zijn begrafenis en op alle Nederlandse radiostations. Het nummer werd ook op single uitgebracht en wordt de grootste hit die Herman Brood ooit in Nederland heeft gescoord na 'Never Be Clever'. Eind jaren 70, heeft Herman Brood vaak gezegd 'pas het loodje te leggen' als hij een nummer-1-hit had. 'My Way' stond in de zomer van 2001 op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten.

JJ Cale

J.J. Cale, werd op 5 december 1938 geboren als John Weldon Cale was een van de uitvinders van het zogeheten “Tulsa Sound”, een genre gebaseerd op blues, rockabilly, country en jazz. De songs van deze Grammy Award winnaar zijn door heel wat andere muzikanten gecoverd waaronder Eric Clapton’s ‘After Midnight’ en ‘Cocaine’, Randy Crawford’s ‘Cajun Moon’ en Lynyrd Skynyrd’s ‘I Got the Same Old Blues’ wellicht de meeste bekende zijn. J.J. Cale had in 1972 in de States zijn grootste hit met ‘Crazy Mama’, dat de 22e plaats behaalde in de U.S. Billboard Hot 100 chart. Hij overleed op 26 juli 2013 aan de gevolgen van een hartaanval.

Jim Morrison

James ‘Jim’ Douglas Morrison was de zanger van The Doors. Hij werd geboren in Melbourne op 8 december 1943. Hij was enorm geboeid door literatuur en maakte zelf veel gedichten die terug te vinden zijn in diverse gedichtenbundels zoals "The Lords & The New Creatures", "Wilderness" en "The American Night". Voor Morrison was muziek het opstapje voor zijn poëzie en met zijn sterke theatrale persoonlijkheid en zijn beeldende gedichten werden concerten van The Doors een ongelooflijke belevenis voor het aanwezige publiek. Hoewel zijn vermaarde drank- en drugsgebruik bij optredens vaak roet in het eten strooiden. Veel van zijn mystieke en sombere teksten zijn gebaseerd op gebeurtenissen uit zijn eigen leven. Seks, geweld en de dood zijn daarin vaak voorkomende thema's. Morrison was voor veel jongeren in die dagen een idool. In maart van 1971 verhuisde hij naar Parijs om zich te concentreren op zijn schrijven Hij overleed er op 3 juli 1971 op 27-jarige leeftijd, waarschijnlijk als gevolg van een overdosis drugs. Door zijn voortijdige dood hoort hij bij de 27 club (popidolen die toevalligerwijs allemaal op 27-jarige leeftijd overleden) samen met Janis Joplin, Jimi Hendrix, Brian Jones, Kurt Cobain en Amy Winehouse. Oliver Stone maakte in 1991 ‘The Doors’ een film rond het leven van Morrison. De rol van Morrison werd gespeeld door Val Kilmer. Gekende nummers van The Doors zijn o.a. ‘Light my fire’, ‘Riders on the storm’, ‘People Are Strange’ en ‘hello, i love you’.

James Brown

James Joseph Brown werd in Barnwell geboren op 3 mei 1933. Hij stond bekend als "The Godfather of Soul", "The Hardest Working Man in Show Business", “Soul Brother Number One” en “Mr. Dynamite”. Brown wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest controversiële figuren uit de 20e eeuw en is een van de grondleggers in de ontwikkeling van de soulmuziek en het funkgenre. In 1983 werd hij opgenomen in de Georgia Music Hall of Fame, in 1986 in de Rock and Roll Hall of Fame en in 2006 in de UK Music Hall of Fame. Brown won ook een Grammy Award. Naast zijn muzikale carrière bouwde Brown met radiostations, hotels, clubs en restaurants ook een waar zakenimperium uit. Toen zijn succes begon te tanen werd hij gedwongen om bijna alles te verkopen. Hij overleed op 73-jarige leeftijd op eerste kerstdag 2006 nadat hij een dag eerder in het ziekenhuis van Atlanta was opgenomen met een longontsteking. Op 13 februari 2020 raakte bekend dat er een onderzoek gestart is naar de doodsoorzaak van Brown, nadat z’n voormalige woordvoerder Jacque Hollander beweerde te kunnen bewijzen dat James Brown destijds vermoord werd.