Old Rockers never die

Hemelse covers van en door onsterfelijke muzieklegendes

Rockers

Elvis Presley

Elvis Aaron Presley werd in Tupelo, Mississippi geboren op 8 januari 1935 en overleed op 16 augustus 1977 Memphis, Tennessee. Presley was een Amerikaanse zanger en acteur en wordt vaak The King of Rock and Roll of kortweg The King genoemd. Presley is een van de meest gevierde en invloedrijkste muzikanten van de twintigste eeuw. Hij was succesvol in vele genres, waaronder pop, blues en gospel. Presley is een van de bestverkochte soloartiesten in de geschiedenis van de muziekindustrie met een geschatte verkoop van ongeveer 600 miljoen platen over de hele wereld. Hij werd tot 1978 veertienmaal genomineerd voor een Grammy Award en ontving er drie voor zijn gospelopnamen. Presley is de enige artiest die is opgenomen in zes muzikale Halls of Fame, namelijk de Rock and Roll, Rockabilly, Country, Blues, Gospel en sinds 2015 in de R&B Music Hall of Fame Zijn overmatige medicijnmisbruik ondermijnde zijn gezondheid en hij overleed op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd.

Errol Brown

Lester Errol Brown werd in Kingston, Jamaica geboren op 12 november 1943. Hij verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk toen hij twaalf was. Muzikaal brak hij door in 1969, toen hij met een aantal vrienden een opname maakte van het nummer Give Peace a Chance van John Lennon. Hij werd vooral bekend als de frontman was van de soulband Hot Chocolate. Hot Chocolate kende bijzonder veel succes in de jaren 70 en 80 en scoorde tussen 1970 en 1984 ieder jaar een hit. Eroll Brown stierf op de Bahama’s op 6 mei 2015 aan de gevolgen van leverkanker.

Mark Hollis

Mark David Hollis werd op 4 januari 1955 geboren in Tottenham. Hij overleed er, na een kort ziekbed, op 25 februari 2019. Hollis was bekend als zanger van de band Talk Talk. Hollis werd eind jaren tachtig een cultheld, nadat hij en zijn band een drastische ommezwaai hadden gemaakt. Talk Talk die we kennen van hits als ‘Such a shame’ en ‘Life’s what you make it’ werd toen omgeturnd tot een melancholiek, akoestisch combo. Hun platenmaatschappij EMI spande in 1988, na verschijning van ‘Spirit of Eden,’ zelfs een rechtszaak aan tegen de band wegens het maken van niet-verkoopbare muziek. 10 jaar, én een soloalbum later, trok Mark Hollis zich terug uit de muziekwereld.

Falco

Falco, is de artiestennaam van Johann ‘Hans’ Hölzel. Hij werd in Wenen geboren op 19 februari 1957 en overleed, na een verkeersongeval, in Puerto Plata in de Dominicaanse Republiek op 6 februari 1998. Falco was een Oostenrijkse popmuzikant en behoorde tot de succesvolste artiesten van de Duitse hitlijsten vanaf 1980. Hij had enkele internationale hits in de jaren tachtig zoals ‘Der Kommissar’, ‘Jeanny’ en ‘Rock me Amadeus’. ‘Rock me Amadeus’ bereikte, als enige Duitstalig lied tot nu toe, de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Joe Cocker

Joe Cocker werd op 20 mei 1944 als John Robert Cocker in Sheffield geboren en zong veertig albums bij elkaar. Cocker werd wereldberoemd dankzij zijn unieke stem en gepassioneerde performances. Hij werd meerdere keren onderscheiden. Zijn grote doorbraak kwam er in 1968, toen hij met een cover van het Beatlesnummer 'With a little help from my friends' een nummer 1-hit scoorde. Het duet 'Up where we belong' met Jennifer Warnes, uit de film 'An officer and a gentleman', leverde hem niet alleen een nummer 1-hit op, maar ook een Grammy en een Academy Award. Joe Cocker overleed op 22 december 2014 op 70 jarige leeftijd. Enkele van z’n bekende nummers zijn: ‘you can leave your hat on’, ‘N’oubliez jamais’, ‘The letter’, ‘You are so beautiful’ en ‘Unchain my heart’.

Little Richard

Richard Wayne Penniman werd in Macon geboren op 5 december 1932. Hij stierf op 9 mei 2020 op 87 jarige leeftijd in Tullahoma. Hij werd bekend onder de artiestennaam Little Richard. Little Richard was in de jaren 50 een van de grondleggers van de rock-n'-roll. Hij kreeg als eerste populaire artiest blank en zwart samen aan het shaken tijdens zijn vaak uitzinnige concerten. Paul McCartney, Ray Davies, Bob Dylan, John Lennon en Otis Redding vonden veel inspiratie in de songs van Little Richard. Voor artiesten als Mick Jagger en Elvis Presley was Little Richard de grootste inspiratie uit hun jeugd Behalve The Beatles coverden ook The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello nummers van Little Richard. We kennen hem onder andere van ‘tutti Frutti’, ‘Good Golly Miss Molly’, ‘Long Tall Sally’ en ‘Lucille’.

Dave Greenfield

David Paul Greenfield werd op 29 maart 1949 in Brighton geboren. Hij was een Engelse toetsenist, zanger en songwriter bij de punkrockband The Stranglers. The Stranglers werden bekend door het nummer ‘No more heroes’. In 1981 scoorden ze de hitklassieker ‘Golden Brown’. Daar experimenteert de band met andere stijlen, zoals pop en new wave, wat door veel punkers niet gewaardeerd werd. 'Golden brown' dankt zijn bekendheid mede aan het typerende klavecimbelspel van Greenfield. Zijn typische sound en speelstijl, vooral op het Stranglers-debuutalbum Rattus Norvegicus, wordt vaak vergeleken met die van Ray Manzarek van The Doors. Greenfield stierf op 3 mei 2020 op 71-jarige leeftijd, na een lang verblijf in het ziekenhuis wegens hartproblemen. Daar testte hij ook positief op COVID-19. Bij z’n overlijden waren er nog talrijke optredens in binnen- en buitenland van de nog steeds actieve Stranglers gepland, waaronder de aangekondigde afscheidstournee Final Full UK Tour 2020.

Michael Hutchence

Michael Kelland Frank Hutchence werd geboren in Sydney op 22 januari 1960. Hij was de zanger van de Australische rockband INXS. Hutchence groeide op in Hongkong. Zijn carrière begon toen hij acht jaar oud was in een reclame voor een speelgoedwinkel. Hij werd op 22 november dood gevonden in een hotelkamer in Double Bay, overleden door ophanging. Of zijn dood opzettelijk was (zelfmoord) of een ongeluk tijdens een uit de hand gelopen seksueel experiment blijft onduidelijk.